Veel websites hebben 5 seconden of meer nodig om te laden. Dat is natuurlijk veel te lang. Ons land zit vol glasvezel en 5G wordt ook uitgerold: waarom moet je zo lang wachten tot een pagina geladen is, en waarom is dat erg? We leggen het je uit in dit artikel!

De gemiddelde website in 2011 was ongeveer een halve MB groot. Nu, in 2021, is de gemiddelde website met 2,2 MB bijna 5 keer zo zwaar geworden. Afbeeldingen worden steeds groter, net als de beeldschermen. Dat heeft effect op de laadtijd. De enige reden dat die niet is opgelopen, is omdat ons internet óók een stuk sneller is geworden.

Over het algemeen verwacht een bezoeker dat je website binnen 2 seconden geladen is. Doet je website er 5 seconden over, is de kans dat een bezoeker een aankoop doet veel kleiner geworden. Het verschil kan oplopen tot tientallen procenten! Dat is dus reden één om te zorgen dat de laadtijd van je website niet te ver oploopt.

Erger nog zijn bezoekers die het laden van je website niet afwachten. Dat noemen we bounce. Zo’n bezoeker gaat opnieuw op zoek naar de juiste informatie … die ben je dus kwijt. En dat is zonde, want met wat pech zijn ze bij de concurrent terecht gekomen.

Een andere reden is de manier waarop Google je website beoordeelt. Ze kijken onder meer naar de ‘Web Vitals’ om te bepalen hoe hoog je website scoort. Een lange laadtijd heeft daar steeds meer invloed op. Wat ze trouwens ook afstraffen is verspringende content. Logisch, want dat is als bezoeker ook niet prettig.

Het goede nieuws is: een website sneller maken hoeft niet lastig te zijn. Je kunt de afbeeldingen op je website verkleinen tot het juiste formaat. Activeer ook niet te veel verschillende lettertypes en houd het bij één of twee. En tot slot: maak gebruik van een modern systeem voor je website (wij zijn gek op WordPress) en houd deze goed up-to-date.

We zijn er trots op dat we kunnen melden dat onze website zéér goed scoort op onder andere laadtijd.
Wil je dat ook voor jouw website? Neem dan contact met ons op!

Printmethod krijgt een A en 99% score van GTMetrix voor snelheid