Als we je vragen op welke papiersoort we jouw project mogen realiseren is ‘maakt niet zo veel uit’ het verkeerde antwoord. Of de juiste, als je graag een hoop verschillende soorten wil zien en voelen.

Het zal je niet verbazen dat ik zo m’n favoriete papiersoorten heb. Er is zó veel te kiezen. Ik begin eerst met een hele beknopte uitleg over de verschillen tussen gestreken en ongestreken papier. Vervolgens neem ik je mee in de leukste soorten wat mij betreft.

Gestreken & ongestreken

Het belangrijkste verschil tussen gestreken en ongestreken papier is de manier waarop het wordt gemaakt. Gespreken papier is voorzien van een coating (vandaar dat je het in het Engels over coated en uncoated hebt), strijklaag genoemd. Daarmee wordt het papier opgevuld (met krijt bijvoorbeeld), daardoor is het perfect glad en dus ‘verzegeld’.

Door de strijklaag neemt het papier minder inkt op en wordt je drukwerk dus heel erg scherp. Ongestreken papier heeft deze laag niet. De inkt van je drukwerk wordt dus wat meer opgenomen door het papier en daarom is de uitstraling warmer en zachter. Welke papiersoort voor welke toepassing het meest geschikt is leggen we je binnenkort in een ander artikel uit. Daar komen we dus op terug … maar nu eerst door naar enkele bijzondere soorten voor een spannende afwerking.

Symbol Card

De naam zegt het al: deze papiersoort is perfect om kaarten op te drukken. Het papier is aan één zijde gestreken en heeft daarom een zijdeglans uitstraling. De andere kant is ongestreken en is daardoor perfect te beschrijven. Onlangs hebben we deze papiersoort gebruikt voor een kaart met bijzondere afwerking.

BalancePure

Onze eigen brochure hebben we op BalancePure gedrukt. Omdat het van 100% gerecyclede vezels wordt geproduceerd, is er hier en daar een minuscuul klein zwart puntje in deze ongestreken papiersoort te vinden. Het papier zelf is opvallend wit, ondanks dat het chloorvrij geproduceerd wordt. Zelfs een Ecolabel en FSC-keurmerk ontbreekt niet.

PaperWise

Uit landbouwafval geproduceerd papier, dat is de keuze die je maakt met PaperWise. Het papier is crèmekleurig en heeft zeer zichtbare vezels. Zeker niet geschikt voor alle toepassingen, maar juist voor die met een goed verhaal erbij. Wil je een MVO-verslag laten drukken of ben je op zoek naar een duurzame verpakking? Dan biedt deze papiersoort een uitstekende optie.

Tintoretto

Drukwerk wordt kunst. Tintoretto is zo subtiel dat het opvalt. Dat komt door de structuur, wat we gehamerd noemen. Het papier heeft geraffineerde welvingen en daarom is het ideaal voor visitekaartjes. Wij hebben er bijvoorbeeld onze eigen visitekaartjes op gedrukt. Ik hou er namelijk van als je meerdere zintuigen prikkelt met een design of drukwerk: Tintoretto voel je ook!

Heb je een mooi project waarbij de papiersoort een verschil kan maken? Wij denken graag met je mee!